همه آنچه باید درباره انگور بدانید

درخت انگور با نام علمی انگوری ها vinifera از خانواده انگورسانان Vitaceae است در این خانواده حدود ۱۱ جنس و بیش از ۶۰۰ گونه وجود دارد مهم ترین جنس این خانواده جنس انگور است این گیاه حالت بوته ای و رونده دارد و دارای پیچک در مقابل بعضی از برگ ها می باشد کشور ایران دهمین تولید کننده انگور دنیا و همچنین شهرستان ملایر بزرگ ترین و تولید کننده ۶۳ درصد انگور ایران میباشد که حدود ۳,۳ درصد از کل تولید انگور دنیا را به خود اختصاص داده است میوه انگور به نوع دانه دار و بی دانه تقسیم می شود هر یک از این دو جور در رنگهای سرخ و سیاه و زرد و تقریباً سبز دیده می شوند این میوه در مناطقی که حداکثر دمای آن بیش از ۴۰ درجه سانتیگراد و حداقل آن کمتر از ۱۵ درجه زیر صفر نباشد بهتر رشد می کند ایران در سال های ۲۰۰۹ و ۲۰۱۰ پس از کشورهایی مانند چین, ایتالیا, ایالات متحده, اسپانیا, فرانسه, ترکیه, شیلی, آرژانتین و هند, با سطح زیر کشت بیش از ۲۸۰۰ کیلومتر مربع و دارای تولید سالانه بیش از ۲۲۵۰۰۰۰ تن انگور می باشد در ادامه بیشتر بخوانید
روش کاشت و برداشت انگور
برای کاشت بوته مو ابتدا قلمه هایی از آن را در فصل بهار، قبل از جوانه زدن در جایی به عنوان مخزن می کارند و در بهار آینده که دارای ریشه شد از مخزن با احتیاط در می آورند و آن را در گودال های آماده شده به ردیف می کارند. پس از کاشت آن را آب می دهند. بوته جدید با گرم شدن هوا باید هر ۵ روز یا هر هفته آب داده شود. این بوته بعد از چهار سال بار می آورد و در ده سالگی بار آن کامل خواهد شد. یک وته کامل می تواند بیش از دویست کیلو انگور بدهد. بوته مو را بعد از چهار ساله شدن هرس می کنند، یعنی شاخه های فرعی و دراز یا شاخه های ضعیف آن را می برند تا هم فرصت رشد به شاخه های قوی تر داده باشند و هم مقدار بار آن را تحت کنترل درآورند و کیفیت بار آن را بالا ببرند. بوته مو را می توان روی زمین یا در حال تکیه بر چیزی بالاتر از خاک و زمین قرار داد. محل کشت موهایی که روی زمین قرار گرفته است را با بیل شخم می زنند تا علفهای موجود که در فصل بهار می روید از بین برده شود. زیرا این علفها می توانند به بوته مو و بار آن آسیب وارد کنند. بعلاوه با شخم کردن زیر مو نفوذ آب برای رسیدن به ریشه راحت تر انجام می پذیرد نوع بی دانه و کشمشی انگور از نظر شیرینی بهترین نوع است. البته انواع دانه دار بخاطر درشتی آنها از شکل بسیار زیبایی برخوردار هستند.
انواع انگور
برخی از انواع انگور که در ایران کشت می شوند عبارتند از : کندری، شاهرودی، یاقوتی، عسگری، مهدی خانی، بی دانه، بی دانه قرمز، ,مهره، شانی،ریش بابا، کشمشی، چیرکینک بستک، صاحبی، فخری، نباتی، شاهانی، یزدانی، مراغه ای ، خلیلی، گوهر، لعل حسینی، دم خروسی، رازقی شیرازی، الوان، شصت عروسان، نارا، مادر وبچه، مسکه، گزنه ای، ملائی، مثقالی، ورچه ای، ابی، الفی سیاه، لوغن، شاماما
بنابر کتاب رستم التواریخ، نام انواع انگور در ایران در زمان کریم خان زند عبارت اند از: شاهانی، یاقوتی، خلیلی، عسکری، ، انگور کشمش، فخری، انگور شصت عروسان سیاه، الغی سیاه، مثقالی، رازقی، شیرازی، نباتی، مادربچه. از مراکز انگور عسکری زرقان در فارس است.
روش نگهداری در منزل
بهتر است انگور را دقیقاً” پیش از مصرف بشوییم و آبکشی کنیم. این کار باعث نگهداری طولانی تر این میوه می گردد.
خواص درمانی میوه انگور
انگور بر طبق طب قدیم ایران گرم و تر است .
۱) اخلاط بدن را متعادل می کند .
۲)بسیار مقوی و مغذی است .
۳)خون را تصفیه می کند .
۴)سینه و ریه را صاف و تمیز می کند .
۵)برطرف کننده یبوست است .
۶)انگور برای درمان ورم معده و روده مفید است.
۷)در درمان سل ریوی و سیاه سرفه موثر است.
۸)برای درمان اسهال خونی از انگور استفاده می شود.
۹)برای درمان نقرس بسیار مفید است .
۱۰)آنهایی که معده ضعیف دارند باید انگور را بدون پوست بخورند زیرا پوست آن دیر هضم است و موجب دل درد ، نفخ و عوارض دیگر می گردد .۱۱)انگور بهترین میوه برای کسانی است که می خواهند لاغر شوند و بدن خود را از ساید اوریک ، سنگ های صفراوی و مسمومیت های مزمن (مسمومیت از سرب یا جیوه ) پاک کنند . اینگونه اشخاص باید در هر فهته بمدت ۲ روز فقط آب انگور بخورند و رژیم آب انگور بگیرند بدین ترتیب که هر دو ساعت یکبار آب انگور تازه را گرفته و بنوشند . مقدر مصرف روزانه تقریبا ۲ کیلو گرم است و در این دو روز نباید غذای دیگری مصرف کنند فقط می توانند آب بنوشند .
۱۲)رژیم آب انگور برای مبتلایان به سل ریوی و واسیر نیز مفید است .
۱۳)برای تقویت و طراوت پوست و همچنین روشن کردن رنگ پوست ، آب انگور تازه را با یک تکه پنبه بصورت بمالید و پس از ده دقیقه با آب نیمگرم محتوی کمی جوش شیرین بشوئید .
۱۴)زیاده روی در مصرف آّب انگور بطور مداوم ایجاد سنگ کلیه می کند .
خواص طبی روغن هسته انگور
روغن هسته انگور گرم کننده بدن است ، این روغن ضد یبوست می باشد . از آن برای نقاشی و تهیه صابون نیز استفاده می شود.
خواص طبی هسته انگور
هسته انگور از نظر طب قدیم ایران سرد و خشک است :
۱)دارای تانن است بنابراین قابض است .
۲) اسهال را برطرف می کند .
۳)ترشح ادرار و اسپرم را کم می کند .
۴) گرد هسته انگور را برای درمان به مسلولین می دهند .
۵)هسته انگور برای آنهایی که مثانه و کلیه ضعیف دارند مضر است .
خواص طبی پوست انگور
پوست انگور از نظر طب قدیم ایران سرد و خشک است :
۱- پوست انگور را خشک کرده و می سوزانند خاکستر بدست آمده را برای درمان اکثر زخم ها استفاده می شود .
۲- پوست انگور دیر هضم است و بهتر است که در موقع خوردن پوست آنرا بیرون آرود .
خواص طبی غوره
غوره که بانگلیسی Un-ripe grape نامیده می شود از نظر طب قدیم ایران سردو قابض است :
۱.در درمان ورم مخاط دهان و نرمی لثه ها موثر است.
۲.آب غوره برای درمان چاقی مفرط مفید است .
۳.بیماری اسکوربوت که بعلت کمی ویتامین C در بدن می باشد با آب غوره درمان می شود .
۴. آب غوره چون دارای تارتارات پتاسیم است برای درمان سیاتیک و رماتیسم حاد بسیار مفید است .
۵.در دفع زردی موثر است .
۶.خوردن آب غوره بلوغ دختران را جلو می اندازد و قاعده را باز می کند .
۷.حرارت و صفرای بدن را دفع می کند و روده ها را ضد عفونی می کند .
۸.آب غوره تقویت کننده کبد است .
۹.برای برطرف کردن ورم گلو آب غوره قرقره کنید .
۱۰.برای دفع کرم و روده و تقویت معده باید بمدت پنج روز آش آب غوره همراه با زیره سیاه مصرف کنید البته در اینمدت باید از خوردن غذاهای سنگین اجتناب نمائید .
۱۱.آب غوره درمان کننده پا درد و کمر درد می باشد . برای معالجه میتوان بمدت دهروز آش آب غوره مصرف نمود . البته از خوردن غذاهای سنگین در اینمدت اجتناب کرد .
۱۲.ترشی غوره نیز معالجه رماتیسم و سیاتیک است .
خواص طبی برگ مو
۱.برگ مو قابض است .
۲.دم کرده برگهای جوان مو اسهال خونی را برطرف می کند .
۳.برای خونریزیها مفید است .
۴.در رفع نقرس و زردی موثر است .
۵.استفراغ را برطرف می کند .
۶.در رفع اختلالات گردش خون مربوطه به دوره بلوغ و یائسگی موثر است .
۷.هنگامیکه پوست صورت قرمز می شود و ملتهب است خوردن دم کرده آن اثر مفید درد .
۸.گرد برگهای جوان و خشک شده مو ، اثر خوبی در رفع خونریزیهای رحیم و خون آمدن از بینی درد .
۹.برای برطرف کردن سرمازدگی دست و پا جوشانده برگ مو را تهیه کرده و دست و پا را بمدت ۱۵ دقیقه در آن قرار دهید .
۱۰.برای تهیه دم کرده برگ مو ، مقدر ۱۵ تا ۲۰ گرم برگ مو را در یک لیتر آب جوش ریخته و بگذارید ۱۰ دقیقه بماند .
۱۱) از دم کرده برگ مو می توان برای شستشوی چشم در مورد ورم ملتحمه استفاده کرد .
۱۲.دم کرده برگ مو برای رفع واریس مفید است.
دانه دانه خوردن آن گواراتر است و اندوه را میزداید بخصوص سیاه آن بهتر است.
طب سنتی و گیاهان دارویی-داروی گیاهی – کتب طب سنتی